Interview - schrijver Valentijn Ringelberg

 

Valentijn Ringelberg (1990-2023) werd geboren in Breda, maar verhuisde al kort daarna naar Alkmaar. Hij is een echte lees fanaat en verslind maandelijks zo'n 10 tot 15 boeken. Daarnaast is hij ontwerper van prachtige boeken kaften en inmiddels ook eigen uitgever.

 

Een creatieve geest die met de Vha'Rymn serie een totaal eigen fantasie wereld heeft ontwikkeld. Een wereld waar wij deel van uit mogen maken door de prachtige boeken die er al inmiddels van zijn verschenen. 

' Zonder teveel in details te hoeven treden, heb ik vooral geleerd om naar mijn eigen gevoel te luisteren en alle meningen (al dan niet goedbedoelde) te filteren.'

 

Wie is Valentijn Ringelberg?

 

Mijn naam is Valentijn Ringelberg en mijn voornaamwoorden zijn hij / hen. Ik kom uit Alkmaar, waar ik  samenwoon met mijn partner Thomas en onze zwarte kat Lint. Verder ben ik dagelijks met mijn neus in de boeken te vinden. Ik schrijf natuurlijk, maar ik lees ook ontzettend veel. Daarnaast ontwerp ik boekomslagen, run ik mijn eigen uitgeverij CauldronBooks en beheer ik onze webshop Goblint & Co.

 

Wat inspireert jou tot schrijven?

 

Zolang ik me kan herinneren ben ik al dol op het verzinnen van verhalen. Het heeft voor mij iets magisch om een idee, dat puur als gedachte in je hoofd ontstaat, om te zetten naar een tekst die andere mensen ook daadwerkelijk gaan lezen. Ik hou ervan om in mijn schrijfsels onverwachte dingen toch zo geloofwaardig mogelijk te maken. Inspiratie kan ik eigenlijk uit van alles halen, soms is een zinnetje uit een boek al genoeg om een heel plot te doen ontvouwen.

 

Hoeveel tijd besteed je aan het schrijven?

 

Dit verschilt erg per periode. In een periode dat ik echt doelgericht met een nieuw boekproject bezig ben, schrijf ik iedere dag ongeveer een uur. Dan is mijn energie echt wel op en ik probeer mezelf ook niet te pushen om meer en langer door te werken, dat gaat alleen maar ten koste van de kwaliteit. In sommige periodes schrijf ik helemaal niet en neem ik even pauze, al komen er dan juist nieuwe ideeën voor nieuwe projecten.

 

Wat is je eerste gedachte als je aan de dag begint?

 

Als ik niet van huis weg hoef, zet ik eigenlijk nooit een wekker. Op het overgrote deel van mijn dagen word ik gewekt door mijn kat Lint, die het belangrijk vindt dat ze elke ochtend minstens een halfuur geaaid moet worden. Gelukkig besteed ik die tijd ook om een stukje te lezen en de dag zo ontspannen mogelijk te beginnen. Ik bent niet uiterst actief in de vroege ochtend, dus mijn eerste gedachte is waarschijnlijk iets van: ‘ik draai me nog eens om’.

 

Als je terugkijkt op je leven, wat waren dan de belangrijke ervaringen voor jou?

 

In mijn persoonlijke leven heb ik tot dusver behoorlijk wat wentelingen en tegenslagen gekend, dus als overlevingsstrategie heb ik mezelf continu moeten aanpassen aan die situaties. Dat was niet altijd makkelijk, maar inmiddels heb ik enige controle over hoe ik met de moeilijke momenten om moet gaan. Zonder teveel in details te hoeven treden, heb ik vooral geleerd om naar mijn eigen gevoel te luisteren en alle meningen (al dan niet goedbedoelde) te filteren. Als mens moet je het langst met jezelf doen, dus het is goed om je eigen stem prioriteit te geven.

 

Hoe is ‘De Raad van Vha’Rymn’ tot stand gekomen?

 

Van kinds af aan koesterde ik de droom om ooit een eigen fantasyserie te schrijven dat zich afspeelde in een fictieve wereld. Toch had het iets intimiderend, omdat je toentertijd slechts kinderboeken en volwassen boeken had. Er zat niet echt iets tussenin, wat mij afschrikte om de stap te wagen. Vele jaren later ontdekte ik het Young Adult genre en pas toen durfde ik het aan om mijn droom waar te maken. Ik begon met het creëren van de wereld (Vha’Rymn) en toen ik eenmaal aan het verhaal begon te denken kwam ik al snel op zes boeken uit.

 

Wie is je favoriete personage uit deze serie?

 

Het hoofdpersonage Phaun (ik-figuur) ligt me heel nauw aan het hart, maar echt een favoriet uitkiezen vind ik lastig. Het is juist het samenspel van personages, die ieder weer hun eigen gedachten en gevoelens hebben, wat me intrigeert. De dynamiek tussen Phaun en Noova bijvoorbeeld, hun conflicten vind ik heerlijk om te schrijven. Ook de ‘slechteriken’ uit mijn serie hebben zo hun eigen voorgeschiedenis en ambities, wat als tegenpolen van de hoofdpersoon heel fijn is om te schrijven.

 

In welke tijd speelt het verhaal zich af?

 

Omdat het zich in een fictieve wereld afspeelt is er niet echt een bepaalde tijdsaanduiding zoals we die in de echte wereld kennen. Wel is er veel geschiedenis die zich voor het ‘heden’ in de serie heeft afgespeeld en die probeer ik dan zo goed mogelijk aan te stippen in de novelles zoals ‘Hij Die Niet Bestaat’ en ‘Eeuw van de Vhéi’.

 

Wat zou je anderen graag over je boeken willen vertellen?

 

Ik zou mijn lezers graag willen meegeven dat ze uit mijn boeken mogen halen wat ze willen. Voor de een zal dat pure ontspanning zijn, een ander zal de diepere lagen opzoeken of zichzelf in een van de personages herkennen. Dat is allemaal oké. Het kan natuurlijk ook zijn dat mijn boeken helemaal niets voor jou zijn, gelukkig zijn er vast genoeg andere boeken naar jouw smaak. Ik schrijf het verhaal zoals ik dat voor me zie en ik hoop dat mijn lezers daarvan zullen genieten.

 

Wat is het meest opvallende element in de boeken?

 

Een opvallend element in mijn boeken is denk ik de constructie van de gehele serie. Daarin wisselen de boeken zich af met genummerde delen (Voorbij het Wederwoud / Als het duister roept / Uit as herrezen) en compagnon novelles (Hij Die Niet Bestaat / Eeuw van de Vhéi). De genummerde delen spelen zich af in het heden waarin het hoofdpersonage Phaun centraal staat en in de novelles zullen steeds meer vraagstukken en achtergrondverhalen op hun plaats vallen. Los daarvan denk ik (en hoop ik) dat mijn boeken, ondanks dat het fantasy is, toch levensechte emoties bevatten. Iemand kunnen raken met iets wat in het echte leven helemaal niet mogelijk is of bestaat, dat is wel echt wat ik als schrijver probeer te bereiken.

 

 

Mijn ervaring met Valentijn is altijd enorm aangenaam, hij reageert vrijwel altijd op alle reacties en berichtjes en ik volg hem al tijden op zijn socials. Als schrijver vindt ik hem een natuur talent van eigen bodem en blijf ik enorm uit kijken naar meer van zijn werk. Hoe Valentijn een geheel nieuwe wereld creëert waar je helemaal in meegenomen wordt vindt ik bijzonder.  Zijn schrijfstijl is erg aangenaam om te lezen en emoties uit zijn verhalen komen dik en dubbel binnen. Ben je nieuwsgierig geworden naar de producten en service die Valentijn biedt? neem dan ook een kijkje op zijn website. 

 

Update* Helaas heeft dit prachtige persoon ons verlaten op 21 maart 2023 maar ter nagedachtenis laat ik deze interview online staan.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.