Machiel Hoek - Het meisje dat de wereld veranderde

Uitgeverij Paris Books

Pagina's 271

Bindwijze Paperback

Prijs 20,95

ISBN of EAN 9789493280090


'Ik ben een andere jij of ik ben jou en jij bent mij'

 

Het verhaal

Lisa is een dertien jarig meisje en zoals bij vele dertien jarige spelen er vele vragen door het puberbrein. Lisa haar ouders zijn gescheiden en daardoor woont zij grotendeels bij haar moeder. Maar als er een ding is wat Lisa graag doet, is dat logeren bij opa. Opa is een weduwe die zijn vrouw op jongere leeftijd al heeft verloren en daardoor al een lange tijd alleen is. Maar niet echt alleen natuurlijk, opa is een vriendelijke, wijze en zeer sociale man die goed is in communiceren met anderen.

 

Wanneer Lisa ten val komt raakt zij in een diepe gedachtestroom van wie ben ik? wat ben ik? en als er niets is en ik ben er wel, dan ben ik de enige. Dan ben ik dus alles, want verder is er niets. Zodra opa zich bewust wordt van Lisa haar mentale struggles besluit hij haar mee te nemen op de ontdekkingsreis van het leven. Tijdens deze ontdekkingsreis is het doel om het grote geheim van het leven te ontdekken. Maar ook opa zal een ontdekkingsreis doormaken, Lisa is wijzer dan sommige andere leeftijdsgenootjes en weet opa zijn lessen dan ook goed om te keren en opa er zelf mee te confronteren. 

 

Mijn mening

MET STOMHEID GESLAGEN! Wat was dit een ervaring op zich om dit boek te mogen lezen. Vaker lees ik boeken die wij kunnen plaatsen onder de categorie zelfontwikkeling/mindfulness maar dit boek valt officieel onder een roman omdat het gaat om een mooie maar voelbare dialoog tussen opa en kleindochter. Maar ik kan je zeggen dat ik van dit boek meer heb geleerd dan van sommige andere mindfulness boeken. Het boek is in duidelijke taal geschreven en makkelijk weg te lezen voor jongeren en volwassenen die misschien nog nooit zich hebben verdiept in deze wereld of lezers die juist al verder gevorderd zijn. 

 

De schrijfstijl was duidelijk maar toch heel professioneel. Het verhaal is mooi opgebouwd met een enorme dosis 'waarlijkheid'.  Het is herkenbaar, reëel en een spiegeling van de maatschappij. Het boek zet je aan het denken, voelen en ervaren. Tijdens het lezen kun je dan ook van alles ervaren. In het begin is het soms nog wat zoekend naar het doel van het verhaal maar alle puzzelstukjes zullen aan het einde op zijn plaats vallen. Zoals Machiel Hoek zou zeggen: 'Leef het leven voorwaarts in vertrouwen, omdat achteraf altijd alles op zijn plek valt.'

 

Het verhaal raakte mij persoonlijk, dit jaar heb ik zelf afscheid moeten nemen van een persoon die mij heel erg dierbaar was. Tijdens het lezen van het boek was dat erg confronterend omdat ik de band van opa en Lisa heel erg herkende in de band tussen mij en mijn dierbare. Het was voor mij dan ook denk ik geen toeval dat ik dit boek op dit moment moest lezen. Ook ik zat heel erg zoals Lisa met vragen en struggles die ik soms niet kon plaatsen, Ook ik had even iemand nodig die mij op weg zou helpen. En ik geef toe ik ben er nog niet want dat heb ik wel geleerd na het lezen van Machiel zijn boek. Maar dit meisje heeft absoluut mijn wereld veranderd. 

 

Dus herken jij jezelf ook in wat ik hierboven omschrijf of zeg je nou eigenlijk niet maar het verhaal klinkt wel enorm interessant? dan raad ik je zeker aan om het boek aan te schaffen en het gewoon over je heen te laten komen. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.