Jerrad Hoff - Sant'Anna

Uitgeverij Jhb

Pagina's 448

Bindwijze e-book

Prijs 9,95

ISBN of EAN 9789464069150


'Ontzeg jezelf niet het leven omdat anderen dat niet meer hebben. En ontzeg jezelf niet het plezier van het leven omdat anderen geen plezier meer kunnen maken.'

 

Het verhaal

Een geheim, een liefde, een leven.

 

Maak kennis met het leven van Chiara Arrighetti, een leven dat klinkt als een droom maar die ook zeker zijn nachtmerries heeft gekend. In het jaar 1994 besluit zij haar levensverhaal te willen delen door middel van een autobiografie. Het overleiden van haar ouders heeft veel los gemaakt en de belofte om niet meer te zwijgen over haar verleden brengt veel te weeg. De tijd van stilzwijgend doorgaan is voorbij, de tijd van de waarheid is aangebroken.

 

Chiara is een enorm succesvolle modeontwerpster met een hart op de goede plek. Zij leidt een leven waar velen alleen maar van kunnen dromen en is een waar rolmodel voor vele jonge dames. Nu zij veel tijd doorbrengt in haar prachtige villa aan het Comomeer is het dan ook logisch dat dit de setting zal worden voor het schrijven van haar verhaal. Hiervoor nodigt zij een jonge journaliste Francesca uit die nog geen idee heeft voor wat haar te wachten staat. Op een comfortabele manier brengen zij de dagen samen door, dagen waarin Chiara haar leven deelt, de liefde voor haar ouders, het succes dat zij heeft mogen ervaren en alle prachtige bijkomstigheden. Maar tussen al de pracht en praal wordt het Francesca al snel duidelijk dat Chiara een groot geheim met zich meedraagt, al haar hele leven heeft zij daar in haar eentje mee moeten dealen. Doormiddel van dagboek stukken die je terug brengen naar 12 augustus 1944 maak je de dag mee die een gitszwarte afdruk heeft gezet in het leven van Chiara. Een dag die zij altijd bij haar draagt en invloed heeft op haar keuzes in het leven en ook zeker in de liefde.

 

Het verhaal is helaas deels gebaseerd op waargebeurde gruwelijkheden uit het verleden maar heeft een mooie vormgeving gekregen door de enorm romantische verhaallijn van de schrijver. 

 

Mijn mening

Geëmotioneerd staar ik nog wat voor mij uit, wachtend op de juiste woorden. Dit boek is zo fantastisch mooi geschreven. Jerrad Hoff sleurt je vanaf het eerste moment mee terug in de tijd. Een vreselijke tijd die gebaseerd is op ware gruwelijkheden. Hoe de schrijver hier een mooi verhaal omheen heeft kunnen creëren zegt zeer zeker iets over het talent. De personages zijn stuk voor stuk sterk neergezet, zijn krachtig los van elkaar maar ook samen. De gevoelens die je voelt gaan diep maar zijn zo mooi om te ervaren. Er heeft geregeld een traan langs mijn wang op gelopen. 

 

Dit boek zou normaal niet meteen mijn aandacht hebben getrokken omdat ik zelf maar zelden een roman lees. Toch toen de schrijver mij ervoor benaderde en ik de flaptekst kreeg te lezen trok het mij toch wel heel erg aan. Het boek is zo veel meer dan een roman, het verleden zou je kunnen omschrijven als een horror verhaal waarvan je hoopt dat zoiets nooit meer zal gebeuren. Maar dan het dubbele gevoel dat je krijgt van een succes vol personage die zo veel meemaakt, nadat ze veel is verloren mag zij zich later weer omringen met de meest liefdevolle mensen. En dan natuurlijk de ware liefde, intens voelbaar en wat is het de personages gegund. De verhaallijnen houden je dan ook volop in zijn greep. 

 

De opbouw was voor mij in het begin wat lastig te plaatsen, pas wat verder in het verhaal kreeg ik het ware biografie gevoel. Het is mooi hoe je sprongen in de tijd maakt tussen het nu {1994} en het verleden. Ook de dagboek delen zijn een ware toevoeging aan het verhaal. De cover maakte mij nog niet meteen duidelijk waar het voor stond maar ook dit puzzel stukje zal op zijn plek vallen. De schrijver heeft ook overduidelijk heel veel onderzoek gedaan als het gaat om de omgevingen en de geschiedenis waarmee het verhaal is neergezet. Een heel mooi en waardevol verhaal, vol met warme boodschappen en een kleine realiteitscheck als het gaat om de tweede wereld oorlog, die ook in Italië zijn sporen heeft nagelaten. 

 

Wat mij betreft is dit boek dan ook zeker een MUST-READ voor iedereen die graag leest met wat diepgang en intens wil ervaren wat de personages meemaken. Een mooie roman die zo veel meer is dan alleen dat. Een geschiedenis die nooit vergeten mag worden om er zo voor te zorgen dat het zich nooit meer voor zal doen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.