Gerjan Ekenhorst - Colombia: vrede tegen elke prijs

Uitgeverij Palmslag

Pagina's 99

Bindwijze Paperback

Prijs 17,95

ISBN of EAN 9789493059399


' We maken ons nogal zorgen over de akkoorden'

 

Het verhaal 

Een journalist die op zijn zeventiende al voor het eerst met Latijns-Amerika in aanraking kwam. Hij raakte geïnteresseerd in de geschiedenis, voetbal, maar ook de politiek. Hiervoor is hij dan ook een studie Latijns-Amerikaans gaan volgen. In dit boek neemt de journalist je mee in zijn 2 maanden lange onderzoek in Colombia. 

 

Het is voor ons bijna onmogelijk om te bedenken dat vrede er aan de andere kant van de wereld heel anders uit kan zien. Daar waar ook de zo genoemde vredesakkoorden zouden zijn getekend maar waar ze misschien wel nog helemaal niet in vrede kunnen leven. Mensen die worden gedwongen om zwijggeld aan te nemen of anders de dood over zich heen krijgen. Een stukje van de wereld waar drugs een van de grootste inkomsten is. Waar het volk zegt dat de overheid bestaat uit boeven en leugenaars. 

 

Om daarachter te komen gaat Gerjan zo diep mogelijk graven bij het volk maar ook bij de politiek om erachter te komen hoe het zo ver heeft kunnen komen en hoe de mensen daar naar hun toekomst kijken. Het is een informatief boek maar had ook zo een goede thriller genoemd kunnen worden.

 

Door de verhalen en de interviews aan het Colombiaanse volk krijg je een beeld van de problematiek waar dit land tot op de dag van vandaag nog steeds mee heeft te dealen.  De groeperingen zoals een FARC en de Guerrilla die de macht uitoefenen over het volk. Allemaal strijdende partijen die vechten voor land. Want wees eerlijk met land kun je je macht vergroten en mensen afhankelijk van jou maken. 

 

Mijn mening

Toen de auteur mij vroeg of ik dit boek wilde recenseren dacht ik dat het echt om een cliché informatieboek zou gaan waarbij je er doorheen leest als een vakantie gids met enkel wat interviews. Dit was tot mijn verbazing absoluut niet het geval. Sterker nog het leek net een thriller waarvan je je niet bewust was dat het gebaseerd zou zijn op een waargebeurd verhaal. 

 

De schrijver heeft een simpele en prettige schrijfstijl waarbij ik alles begreep wat er naar voren kwam. De schrijver heeft ingewikkelde benamingen of woorden geaccentueerd en geeft onderaan de betreffende pagina de uitleg. Zo hoef je niet helemaal zelf op zoek te gaan naar antwoorden. Het verhaal is in mijn ogen compleet. De schrijver haalt verhaal van zo veel mogelijk kanten en schetst daarmee een realistisch beeld van de situatie daar. 

 

Zelf ben ik enorm geschrokken van het idee dat het mogelijk is om een zo geheten vredesakkoord te tekenen waarbij wordt gesproken over de vrijheid van het volk, maar waar het volk nog steeds op te laatste plek komt. Mensen die op deze manier hun macht uitoefenen over anderen, en er alleen maar zelf sterker uit proberen te komen. Na mijn mening zou de wereld daar meer aandacht aan moeten besteden, de vrijheid is nog steeds niet vanzelf sprekend maar zou wel een wereld doel moeten zijn!

 

Het boek is echt een aanrader voor als je even opzoek bent naar wat meer actualiteit en nieuwsgierig bent naar de ontwikkelingen in andere landen. Het leest gemakkelijk weg en het boek neemt ook niet al te veel ruimte in beslag. Heerlijk om dus mee te nemen voor een stranddagje of een weekendje weg. Zelf kijk ik uit naar nog meer interessante verhalen en ervaringen van deze auteur. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.