Ruby Coene - De grote race

Uitgeverij Hamley Moon

Pagina's 256

Bindwijze Hardcover

Prijs 16,99

ISBN of EAN 9789048859047


'Ons gezin stamt af van de oude Tsou, de oorspronkelijke bewoners van Taiwan.'

 

Het verhaal

Li en Nao worden door hun ouders meegenomen naar hun land van herkomst Taipei. Daar zullen zij deze zomer hun grootouders gaan bezoeken. Al snel gaat de reis niet helemaal zoals gepland. Li en Nao weten eigenlijk maar weinig over hun herkomst en worden gedwongen zich er eens in te gaan verdiepen. Zodra vader en moeder ontvoerd worden door Kat, zit er niks anders op dan dat de broer en zus samen zullen moeten gaan werken om hen terug te vinden. 

 

Muis is de man die hun daar wel bij helpen kan, hij is tenslotte de persoon die het veroorzaakt heeft. Uit schuldgevoel besluit hij Li en Nao te gaan helpen in hun zoektocht en hun wijs te maken van alle kennis die daarbij nodig is. Al snel leren ze de gehele dierenriem kennen wat in hun cultuur gelijk staat aan wat wij een horoscoop noemen. Ooit werden er wedstrijden georganiseerd voor dieren om een plekje te bemachtigen in deze dierenriem. Muis heeft tijdens zijn laatste wedstrijd kat uitgeschakeld door vals te spelen. Voor Kat is het nu dus tijd voor wraak. 

 

Tijdens hun ware avontuur op zoek naar hun ouders leren zij alle dieren uit de dierenriem kennen. Toch is het niet zo vanzelfsprekend dat zij nakomelingen van Muis helpen. Iedereen weet tenslotte heel goed hoe Kat kan zijn en waar zij op uit is, daar wil je je niet mee bemoeien. Maar hé, een duwtje in de goede richting kan toch geen kwaad? Li en Nao ontvangen bij elk dier dat zij bezoeken een puzzel om hun de goede richting op te sturen. Helaas kunnen zij deze niet alleen oplossen, kun jij ze helpen? Dit kan in het boek zelf of door de bijlage af te drukken via de bijgeleverde website. 

 

Mijn mening

Het boek is voor een doelgroep van 9+ dat opzoek is naar fantasie, avontuur en puzzels. Helaas moet ik melden dat ook ik 25+ er helemaal weg van ben. Het is een mooi spannend boek dat al snel spannend wordt en je interactief mee laat puzzelen met de karakters uit het verhaal. Een mooie beleving op zich. Daarnaast maken de toegevoegde illustraties van Kristel Steenbergen het verhaal compleet. 

 

Zelf had ik de eer om eerder al het proefschrift te mogen lezen en beoordelen. Toen was ik al enorm weg van het verhaal. Het is een leuke manier om een lezer actief mee te laten helpen in het verhaal doormiddel van puzzels. Het is leuk dat je als lezer zelf het verloop kan beslissen afhankelijk van de antwoorden die je geeft bij het puzzelen. De grote race is een groot avontuur van 2 jonge helden die samen met jou bereid zijn om hun ouders te redden van het kwaad. Er wordt aandacht besteed aan de cultuur en achtergrond van het land waar het verhaal zich afspeelt. Er wordt ook op een leuke manier aandacht besteed aan het typische broer en zus contact. Het gezegde: 'soms niet met elkaar kunnen maar ook zeker niet zonder elkaar' krijgt in dit boek een duidelijke rol. Zodra je een gelijkwaardig doel hebt zie je dat er meer mogelijk is dan je zelf soms zou denken. 

 

Ruby heeft een fijne, duidelijke en toegankelijke schrijfstijl. Het verhaal is goed opgebouwd en enorm leerzaam voor de doelgroep waar het voor geschreven is. Ik kijk uit naar een eventueel vervolg van dit verhaal waarbij je weer aangespoord wordt om actief de karakters uit het verhaal mee te helpen tijdens hun avonturen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

malou
2 dagen geleden

ik vind het echt een geweldig boek