Valentijn Ringelberg - Hij die niet bestaat

Uitgeverij Hamley books 

Pagina's 134

Bindwijze Hardcover

Prijs 15,99

ISBN of EAN 9789463967655


´Ik had hem moeten doden en voor de dwaalgieren moeten achterlaten.´

 

Het verhaal

Kojvo is een O´khani die opgroeit op de Zoutsteppe en samen met de andere welpen getraind wordt voor de jacht. De moeder van Kojvo is een van de oudere jagers uit de troep en daardoor ook de aangewezen leermeester. Kojvo wordt geteisterd door 2 andere welpen uit de troep, hij trekt zich dit best wel aan en begint te twijfelen aan zijn kunnen. Hier is dan ook weer zijn moeder er om hem wijze lessen bij te brengen die hem op weg gaan helpen in zijn leven. 

 

Plots wordt de troep overvallen door de dienaren die eens in de zoveel jaren terug keren naar de Zoutsteppe om alle jonge, jager welpen toe te eisen. De mensen die de O´khani hun gezworen vijand blijft dringt steeds verder hun kant op tot Kojvo het hef in eigen handen besluit te nemen. Maar welke kant gaat dat op, had hij het anders kunnen doen of heeft het gewoon zo moeten lopen. Kojvo leert steeds meer van zijn geschiedenis kennen en weet heel goed welke kant hij op wil in de toekomst. 

 

Vanaf het moment dat Kojvo in aanraking komt met de mens veranderd zijn hele wereld. Hij wordt gedwongen keuzes en beslissingen te maken waar hij nog nooit geen kaas van had gegeten. Kojvo besluit de sentinel te worden, beschermer van de priesteres. Hier begint voor Kojvo zijn avontuur, een avontuur dat voor hem zijn levensmissie zal worden. Deze missie zal hem veel mooie dingen brengen maar ook al al die mooie dingen komt een einde, deze eindigt met de vreselijke titel kinderdoder. Is dit het gevolg van zijn daden of het gevolg van een leugen? Eigenlijk maakt het nog maar weinig uit want vanaf dat moment zal zijn leven nooit meer hetzelfde zijn. 

 

Mijn mening

Al een lange tijd ben ik Valentijn Ringelberg aan het volgen en ik was dan ook een groot fan van zijn Debuut boek. Door de rol van Kojvo in deel 1 uit de Vha'rymn serie moest ik deze novelle wel lezen. Ik was erg benieuwd naar zijn bijnaam de kinderdoder, hoe was hij hieraan gekomen? Helemaal omdat ik in Voorbij het wederwoud toch al een meelevend gevoel kreeg naar Kojvo heb ik meteen deze novelle besteld. 

 

Het verhaal bouwt zich goed op, de jonge Kojvo die getraind wordt en als volwassen O'khani het grote avontuur aan gaat. Er zit veel spanning en emotie in deze novelle. Verschillende gebeurtenissen zijn nog gedetailleerder waardoor de beeldvorming nog sterker en duidelijker wordt gevormd. Het is een fijne schrijfstijl dat makkelijk te lezen is voor jong en oud. Elke personage heeft op zijn manier een enorme toegevoegde waarde voor het verhaal. Je kunt uit het boek opmaken dat de schrijver daadwerkelijk aan alles heeft gedacht. De hele wereld in zijn fantasie compleet uitgestippeld heeft. Zoveel mooie details, benamingen, uitspraken en omschrijvingen maken dit compleet. Na het lezen van dit boek heb ik echt wel even bij moeten komen van alle emoties en gevoelens die er door mij heen gingen. 

 

De titel kinderdoder krijgt een betekenis in dit boek. Een betekenis die ik totaal niet zo had verwacht, ik had wel eens in bepaalde richtingen gespeculeerd maar had dit niet zien aankomen. De schrijver heeft mij zeker weten te verassen. Het is ook leuk om de personage Kojvo beter te leren kennen omdat hij bij mij in deel 1 van deze serie al veel nieuwsgierigheid opwekte. Deze novelle is dan ook absoluut een toegevoegde waarde voor de Vha'rymn serie maar is ook zeker heel goed op zichzelf te lezen. Ik kijk uit naar het volgende deel en hoop nog vaker een mooie novelle als deze er tussen door te kunnen lezen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.