Juultje van den Nieuwenhof - Try not to...

Uitgeverij Luitingh Sijthoff

Pagina's 200

Bindwijze Hardcover

Prijs 15,99

ISBN of EAN 9789024597703


'Of er nog doden zullen vallen, weet ik niet. Het kan me om eerlijk te zijn nu ook niets meer schelen.'

 

Het verhaal

Maak kennis met een vijftal leerlingen van het Pyramis College, Juuls, Amal, Ries, Biko en Luuk. Juuls is een echte tuttebel, verzorgt zichzelf graag en ontvangt graag de aandacht van het mannelijk gezelschap ondanks zij verkering heeft met Ries. Ries is een jongen die een eigen gebruikshandleiding heeft, hij heeft ADHD en dyslexie. Hij slikt medicatie en handelt in verboden middelen samen met Younes. Amal is een rustige meid en heel goed bevriend met Juuls. Zij heeft een relatie met Younes maar durft dit thuis niet te vermelden. Het geloof staat boven/voor alles wat maakt dat een vriendje er nog niet in thuis hoort. Biko is de muzikale vriend van Ries, hij brengt veel tijd door met het ontwikkelen van zijn eigen muziek. Hij heeft hier de grootste plannen voor. Maar hoort daar Ries nog wel bij? Luuk is een ander verhaal, een jongen die heel erg op zichzelf is. Hij is met zijn gedachten veel bij zijn vader die ex-militair is en zwaar getraumatiseerd is door het verleden. 

 

Ieder van hun heeft zo zijn eigen redenen om te moeten nablijven. Maar wat is nablijven als het met je favoriete leraar meneer Jansen is. Willem Janssen is een redelijk nieuwe leerkracht maar heeft al snel fans gemaakt onder zijn leerlingen. Hij is een goede luisteraar en enorm relax als het gaat om het voor de klas staan. Op deze manier zou je denken dat nablijven toch helemaal niet zo erg kan zijn, voor je het weet is het voorbij. Meneer Jansen stelt de groep dan ook voor om een spel te spelen, om gewoon even wat tijd te doden...

 

Het is een spel waar iedereen normaal wel enthousiast van kan worden, het is in vele manieren uit te voeren. Maar wat doe je dan, als het spel een lugubere wending begint te krijgen? De jongeren beginnen zich af te vragen of het eigenlijk wel zo toevallig is dat zij hier met elkaar zijn. De grote zaal waar zij verblijven word afgesloten, de lampen gaan uit en een groot scherm begint de zaal te verlichten. Met alleen elkaar en de leerkracht zullen zij hun best moeten doen om zich hier zo snel mogelijk uit te werken.

 

Maar wat is dat... en wie is die zesde persoon die in het wc hok ligt? is hij nog in leven? Of nog beter gevraagd, gaan wij het overleven?

 

Mijn mening

Juultje van den Nieuwenhof is een YA auteur en heeft al meerdere scholierenthrillers geschreven. Toen ik voorbij zag komen dat Try not to... uit ging komen was ik erg benieuwd ernaar. In mijn beleving zijn er nog niet heel veel YA thrillers op de markt terwijl ik geloof dat daar zeker wel vraag naar is. Dit boek behoort nu dan ook tot mijn favorieten lijst. Het is goed uitgewerkt en erg gedetailleerd. Het verhaal speelt zich eigenlijk voornamelijk over een schooldag af maar is zo goed uitgeschreven.

 

Het verhaal is spannend en krijgt geregeld onverwachtse wendingen, zo blijf je dan ook op het puntje van je stoel zitten. Het intro is leuk geschreven, je neemt als het waren een kijkje in het magister systeem van de school en leert zo de hoofd personages kennen. Dit is leuk voor de jongere lezers die dit programma zullen herkennen vanuit hun eigen school ervaring. Het verhaal is ook geschreven vanuit de vijf jongeren en elk hoofdstuk sluit aan op het vorige, dit maakt de leeservaring erg prettig. De schrijfstijl is vlot en duidelijk er zijn ook geen langdradige hoofdstukken. Wat ook verassend was waren de mysterieuze schutbladen waaruit een visie van een zesde verteller werd gedeeld, zodra het duidelijk wordt om wie het hier gaat is het een absolute toevoeging in het boek. 

 

Aan het einde van de challenge om leven en dood vond ik het eigenlijk wel heel snel gaan allemaal, van mij had het nog wat uitgebreider mogen zijn. Dit puur omdat ik heel erg heb genoten van de schrijfstijl van Juultje en ze goed is in het onverwachtse, had er graag nog meer van gezien. Ook is het mooi hoe alles aan het einde op zijn plek valt, puzzel stukjes die samen komen tot een geheel. 

 

Het betrekken van maatschappelijke onderwerpen als ADHD, PTTS, Drugs en de Mentale gezondheid maakt mij zelf altijd heel erg gelukkig. Helemaal als het gaat om het informeren van jongeren en jeugdigen hierover. Dit zijn dan wat mij betreft ook boeken die zeker op de leeslijst mogen voor de scholieren in het voortgezet onderwijs. Dus wat Juultje heeft gedaan is helemaal top, informeren in de vorm van een toffe thriller. Hiermee creëert zij een extra bereik naar jongeren. Dus zoek jij een spannend boek waar je zo doorheen leest en achteraf bij moet komen van de wending die het verhaal neemt? Dan is Try not to... een absolute aanrader. 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.